Laureat Lamparta 2008 Drukuj
Wpisany przez Krzysztof Onyszko   
Wtorek, 23 Październik 2012 12:49

W 2008 roku po raz pierwszy została przyznana Nagroda Starosty Lubartowskiego Złoty Lampart. W konkursie zwyciężyła Spółdzielnia Mleczarska „Michowianka” z Michowa. Poniżej prezentujemy krótką sylwetkę „Michowianki”.

 

 

 

 

 

Spółdzielnia Mleczarska „Michowianka”


15 sierpnia 1957 r. piętnastu członków założyło Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Michowie. W pierwszych latach działalności stopniowo następowało powiększanie majątku spółdzielni poprzez budowę nowych obiektów produkcyjnych i punktów skupu mleka. Produkowano twarogi, ser Edamski, kazeinę kwasową, masło śmietankowe, maślankę oraz kefir. W styczniu 1984 r. prezesem zarządu został wybrany Andrzej Jankowski, który pełnił tę funkcję do 18 lutego 2009r. Od tego czasu nastąpiła dynamiczna rozbudowa zakładu oraz wprowadzanie nowych wyrobów do produkcji.
W trosce o otaczające „Michowiankę” środowisko naturalne w roku 1994 została oddana do użytku spełniająca europejskie standardy oczyszczalnia ścieków. W 1998 roku uruchomiono produkcję twarogów formowanych „Twarożek Babuni” z zastosowaniem pierwszej w kraju aseptycznej linii ciągłej, która umożliwiła uzyskanie wyrobu o trwałej, wysokiej jakości oraz doskonałym smaku zbliżonym do tradycyjnych twarogów wiejskich. W tym samym roku zaczęła działać nowa maszynownia chłodnicza oraz zmieniona została nazwa na Spółdzielnia Mleczarska „Michowianka” w Michowie. Rok 2001 to przede wszystkim budowa magazynu do przechowywania serów żółtych oraz kotłowni gazowo-olejowej, przyczyniającej się znacznie do obniżenia kosztów energii cieplnej oraz wpływającej na zwiększenie bezpieczeństwa załogi. Kolejne lata to szereg inwestycji mających na celu przystosowanie zakładu do wymagań Unii Europejskiej. W 2004 roku powstała nowoczesna stacja odbioru mleka i mycia samochodów. Został również zmodernizowany park maszynowy i samochodowy. Oddano do użytku nowy magazyn nabiałowy, laboratorium i nowe szatnie dla pracowników.
W 2005 roku został otwarty nowy dział produkcji zajmujący się zagęszczaniem serwatki. Obecnie „Michowianka” współpracuje z sieciami handlowymi, takimi jak: Aldik, Eurocash, Marcpol, Alma, Stokrotka, Makro, Selgros, E.Leclerc, Real, Auchan oraz hurtowniami spożywczymi, dzięki którym produkty można nabyć na terenie niemal całego kraju. 18 lutego 2009 r. nowym prezesem zarządu został Jan Chabros, który dotychczas pełnił funkcję przewodniczącego Rady Nadzorczej.
Spółdzielnia Mleczarska „Michowianka” spełnia wszystkie wymagania stawiane mleczarniom przez UE, a jakość produktów jest gwarantowana przez system HACCP. Wysoka jakość potwierdza szereg nagród i certyfikatów otrzymanych na różnego rodzaju imprezach i konkursach.
(info:
www.michowianka.pl)